Евродепутатът Андрей Ковачев не представлява риск за сигурността на Северна Македония. Това

...
Евродепутатът Андрей Ковачев не представлява риск за сигурността на Северна Македония. Това
Коментари Харесай

Скопие: Андрей Ковачев не представлява риск за Македония

Евродепутатът Андрей Ковачев не съставлява риск за сигурността на Северна Македония. Това обявиха през днешния ден от Министерството на външните работи на западната ни съседка, оповестява БГНЕС.

От ведомството прецизират, че в групата, с която е пътувал Ковачев, е имало лица, за които Министерство на вътрешните работи знае, че съставляват риск за публичното успокоение и сигурност. Въпреки че българският евродепутат не е измежду тях, способените служби са взели такова решение поради групата, с която е пътувал.

Всеки евродепутат, който почита достолепието на страната и нейните жители, е добре пристигнал в Северна Македония, уверяват от македонското Министерство на външните работи.

Те акцентират, че за държавното управление на РСМ участието в Европейския съюз е предпочитан въпрос. За задачата са предоставени всички държавни и административни запаси за сполучливото привършване на процеса на скрининг и откриването на първия клъстер - фондации. Същевременно се работи по конституционните промени, които навлизат в основна фаза, където в къси периоди работната група би трябвало да излезе с предложение за промени.

" Чувствителността на този развой не оставя място за вдишване на най-малкия риск, който би повлиял отрицателно на сполучливото използване на измененията. В тази връзка на 6 май на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Ново село " " заради несъблюдение на изискванията за влизане в Република Северна Македония, според Закона за чужденците, на група от петима жители на Република България не беше позволено да влязат ", показва се в позицията на ведомството.

Припомняме, на 6 май на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Ново Село " Андрей Ковачев дружно с ръководителя на фондация " Българска памет " доктор Милен Врабевски и още трима българи, се пробваха да стигнат до Ново село, с цел да участват на панихида на българското военно гробище, но не бяха позволени в югозападната ни съседка.

Последва незабавна реакция от страна на София, която съобщи, че претенциите за европейска интеграция на Северна Македония изискват преустановяване на провокациите към България, българите и представителите на европейските институции.

От своя страна, ръководителят на Европейският парламент Роберта Мецола заяви, че този случай е заслужен за съжаление и акцентира, че всеки член на Екологичен потенциал има правото да извършва мандата си.

Оливер Вархеи, еврокомисар по разширението, също осъди недопускането на Андрей Ковачев на територията на РСМ и прикани страната спешно да обясни обстановката.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР